Een geslaagd vrijwilligersuitje

 

Klik op een foto om deze te vergroten

Zaterdag 14 november was het jaarlijkse uitje van de vrijwilligers van het Historisch Genootschap Beemster. Na ontvangst in de kerk de Keijser werd in 3 groepen een rondwandeling gemaakt in Middenbeemster en 1 groep werd rondgeleid in de kerk. Na afloop was er een uitleg van het orgel wat werd afgesloten met een mini orgelconcert. De dag werd afgesloten met een gezellig onderonsje met een hapje en drankje.

Rondwandeling

Rondwandeling met Daniëlla Ernsting

Rondwandelingen

Ruim 70 vrijwilligers kwamen op 14 november bijeen voor de vrijwilligersdag. Dit jaar eens iets anders. We zijn in Middenbeemster gebleven. We begonnen met koffie en gebak. Daarna maakte een groep van ruim 25 deelnemers een wandeltocht onder leiding van drie gidsen: Danielle Ernsting, Geert Heikens en Cor Roet. Gelukkig was het droog en kon men zien wat voor moois Middenbeemster heeft. Oude gebouwen, fraaie gevelstenen en veel interessante zaken kwamen aan de orde.

Bezoek aan de kerk

Rondleiding kerk

Rondleiding in de kerk door Nico Schroevers

De tweede groep van ruim 30 personen bezocht, onder leiding van Nico Schroevers, de Keyserkerk, een religieus erfgoed, Rijksmonument en nog steeds in functie als kerk.
Nico wist veel interessante details te benoemen van het karakteristieke gebouw dat wij allen als HGB-lid zo goed meenden te kennen. Maar niets was minder waar. Een paar wetenswaardigheden:
We hoorden over de noodzaak van de dikte van de kerkmuren van 1,5 meter, over de bouw van de aanvankelijk losstaande kerktoren, de verzakking daarvan en de oplossing die men vond door ondersteuning in de vorm van de twee bijgebouwen naast de toren. De belangrijke strategische functies in de loop van de geschiedenis. Zoals brandwacht voor de polder met de bluswagen beneden in de toren. Maar ook het belang voor Napoleon en later de Duitsers.
Het gebruik van een harde steensoort voor de toren en een zachte, vochtgevoelige voor het kerkschip zelf, waardoor de wanden wel moesten worden afgestreken en daardoor hun witte kleur kregen.
Interessant was ook Nico’s verhaal over de aanvankelijke inrichting met rieten stoeltjes, gericht op de preekstoel die in het midden tegen de zuidwand van de kerk stond. Bijzonder is ook dat men er ooit voor koos om de prachtige, gebrandschilderde ramen, die de psalmen- en gezangenboekjes hinderlijk belichtten dan maar te vervangen door “gewoon glas”.
En dan alles wat er in de loop der tijd is ondernomen is om de kerk te onderhouden en te behouden tot wat het nu is. De tijd voor de groep vloog voorbij.
Vanaf de start van de bouw in 1615, de eerste kerkdienst in 1623 en alle woelige tijden die de Keyserkerk doorstond tot de laatste verbouwingen in 2012.
Symbolisch voor de woelige tijden staat wellicht de tekst in de nieuwe klok, die in 1953 is geplaatst nadat in 1943 de oorspronkelijke klok door de Duitsers was gevorderd:

“De Duitser maakte van de klok, die ik verving een oorlogswapen. Doch Beemster heeft na ’s vijands val uit oorlogskost mijn spijs geschapen”

Henk Gemser, organist

Henk Gemser bespeelt het orgel

Uitleg over het kerkorgel en een mini concert

Na de wandeling en het bezoek aan de kerk werd er door organist Henk Gemser een inleiding gegeven over het orgel in de kerk met aansluitend een miniconcert, waar men met veel belangstelling naar luisterden.

De afsluiting

En dan begon eindelijk de aangeklede borrel in de nieuwbouw van de kerk. Het was een prettig en gezellig samenzijn dat tot etenstijd duurde. Al met al een leerzame middag en alleen positieve reactie. Kortom verandering van spijs doet eten.