Agrarisch Museum Westerhem

Agrarisch Museum Westerhem1

Het vrijstaande herenhuis (ooit bewoond door de herenboer en burgemeester Hendrik Scheringa Az) en de stolpboerderij Westerhem werden in 1877 gebouwd.

In 1965 kocht de gemeente Beemster het ruim 17 ha grote veebedrijf Westerhem ten behoeve van woningbouw. De woonwijk Westerhem werd hier gebouwd. In 1999 werd de boerderij aan het Historisch Genootschap Beemster voor een symbolisch bedrag verkocht.
Na een grondige renovatie werd in het voorjaar van 2000 de stolp als Agrarisch Museum ingericht en op 1 juni voor het publiek opengesteld.

Kenmerkend voor de Noord-Hollandse stolp zijn de piramide-vorm en de situering van de stal, dars en woonkamer rondom de hooiberg: het vierkant. De in de hoek staande palen in het vierkant zijn de enige dragende elementen van het gehele dak van de stolpconstructie.
Een “geijkte” waterpeilmeter geeft aan dat de vloer in de hooiberging op -3,15 meter onder NAP ligt. Op het waterpeil zijn enige markante waterhoogtes aangegeven.

Agrarisch Museum Westerhem
Agrarisch Museum Westerhem
Agrarisch Museum Westerhem

De koestal bestaat uit een lange regel (zomerstal en kaasmakerij), korte regel (winterstal) en aangrenzend de paardenstal.  Hierboven is de (hooi)zolder aangebracht. Naast de paardenstal is de dars. Het dak is aan de binnenkant met riet bedekt en rust door middel van het gebint op het vierkant.
In deze boerderij is de “woonkamer” met bedstede voor de boerenknecht en zijn gezin. De herenboer woonde met zijn gezin in het voorhuis.
De combinatie van een voorhuis en stolpboerderij is uniek. In het voorhuis kunt u de “mooie kamer” van de herenboer bewonderen.

Sinds maart 2003 is de stolp Westerhem door het gemeentebestuur van Beemster aangewezen als trouwlocatie.

Wat is er tentoon gesteld?
Het Agrarisch Museum Westerhem bevindt zich in een authentieke stolpboerderij. De stolp en zijn constructie op zich, is al het bewonderen waard. Getoond wordt het Beemster agrarische leven rond 1920. Uniek is de knechtenkamer. Er is een werkende brongasinstallatie. In het voorhuis van de stolp bevindt zich het bezoekerscentrum van het Werelderfgoed de Beemster. De tuin is ingericht als siertuin met daarnaast een moestuin met ouderwets hoogstamfruit (appels, peren en pruimen). Westerhem laat een uniek stukje Beemster geschiedenis zien.


TENTOONSTELLINGEN 2018 – 2019

BEEMSTER en WATER
Dit jaar heeft het Agrarisch Museum Westerhem een tentoonstelling ingericht over het waterbeheer in de Beemster. In vele panelen en in een videofilm wordt uitgelegd waar je mee te maken krijgt als je in een droogmakerij als de Beemster droge voeten moet krijgen maar vooral hoe deze droog te houden. Welke belangen zijn er voor de agrariërs en wat zijn de tegenstrijdigheden.
Het gaat over inpoldering, droogmakerij en waterbeheer van de droogmakerij de Beemster vanaf 1607 tot heden.
In de voortuin van Westerhem staat een zogenaamde seinmast. De seinmast diende vroeger om aan te geven dat het waterpeil in het afwateringskanaal het Amsterdams Peil had bereikt en dat verdere bemaling direct gestopt moest worden. Een blauwe vlag en ’s nachts een seinlamp met kaarsverlichting gaf dit aan. Een tekstbord bij de seinmast legt dit uit.
Op de seinmast zijn een aantal markante waterhoogtes aangegeven. De Beemster ligt hier op -3,15 meter onder NAP.

De zomerstal
Als vroeger het vee de wei in ging werd de stal uitgemest. De muren werden “gewitteld”, de vloer geschrobd en voorzien van grind of schelpen. Er komt een mooie mat over de groep en iedere stal wordt rijkelijk ingericht met siervoorwerpen. De zomerstal was dan ingericht. Ook kregen de kaas- en botermakerij een plek in de stal. Het was het domein van de boerin die haar pracht en praal liet zien.
Op de lange regel is zo’n fraaie zomerstal gerealiseerd. Een echt stukje nostalgische Beemster geschiedenis.

Brongas
Het museum heeft een werkende brongasinstallatie met een aantal werkende brongaslampen. Ook is er een vitrine met verschillende brongas-attributen. Brongas hoort een beetje bij de Beemster geschiedenis als energiebron uit het verleden. Bijna iedere boerderij in de Beemster verkreeg warmte en licht uit brongas. Op de hooizolder staat een demonstratie brongasketel waarin je kunt zien wat er in een brongasketel afspeelt. Een videofilm laat het verleden van brongas tot leven komen en toont de werking van een brongasinstallatie.

Honingbijen
Zonder bijen geen leven. De bij heeft het moeilijk. Daarom wat extra aandacht voor deze o zo nuttige diertjes. Er is een demonstratie bijenkast, honingslinger, honingraten en veel andere attributen die met bijen te maken hebben. Maar ook informatie over bijen. Een videofilm laat duidelijk zien welk nut de bijen hebben en dat ze nog lekkere honing kunnen produceren ook.

 


Algemeen

Het Agrarisch Museum Westerhem onderschrijft in grote lijnen de Governance Code Cultuur, de geringe afwijkingen zijn op schrift gesteld.
Het bestuur en de vrijwilligers van het Agrarisch Museum Westerhem handelen in grote mate overeenkomstig de Ethische Code voor musea.

Het Agrarisch Museum Westerhem is beperkt toegankelijk voor minder validen. De begane grond is goed toegankelijk, aan de achterzijde van het museum is een speciale invalidenwagen ingang. De bovenverdieping is uitsluitend per trap bereikbaar. Er is een  invalidentoilet. 

Bezoekadres
Agrarisch Museum Westerhem
Middenweg 185 a
1462 HJ Middenbeemster
Tel: 0299 68 43 88
E-mail: info@historischgenootschapbeemster.nl

Openingstijden
Van 1 mei tot 1 oktober:
dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur
zaterdag van 14.00-17.00 uur
zondag van 14.00-17.00 uur

Van 1 oktober tot 1 mei:
iedere zondag van 14.00-17.00 uur
Eerste en tweede Paasdag geopend van 12.00-17.00 uur.
Met Hemelvaart is het museum geopend en zullen er extra activiteiten plaatsvinden. Ook met Pinksteren is het museum op eerste en tweede pinksterdag open van 14.00-17.00 uur. Op de overige feestdagen is het museum gesloten. Groepen en rondleidingen zijn buiten de genoemde tijden mogelijk op afspraak.


 

Toegangsprijzen kinderen
 13 tot 18 jaar
volwassenen
vanaf 18 jaar
 
Gewone bezoekers € 2,00 € 4,50  
Museumjaarkaarthouders
HGB leden met lidmaatschapskaart
Vrijkaarten
Kinderen t/m 12 jaar
gratis
   
Groepen
€ 4,00 p.p.    vanaf 15 betalende personen
Rondleiding, excl. entreegeld
€ 20,00 per 15 personen (op afspraak)

Contact
Wilt u een trouwerij, groepsbezoek of ander evenement organiseren in het Agrarisch Museum Westerhem? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder. Stuur een e-mail aan onze secretaris.

Bestuur
Voorzitter De heer J.H. Köhne 
Secretaris mevrouw H.G. Reijm-Helder, e-mail aan onze secretaris
Penningmeester De heer N. Waij
Lid Mevrouw B. Scheringa
Lid De heer S. Schregardus