Water en Vuur in Westerhem 

Vanaf 1 mei is Agrarisch Museum Westerhem weer dagelijks, m.u.v. maandag, geopend. Dit jaar zijn er twee bijzondere tentoonstellingen te zien naast de vaste tentoonstelling over het Beemster Agrarisch leven rond 1920. Het inwendige van de stolpboerderij is al uniek en de werkende brongasinstallatie doet nostalgische gedachten herleven.

Water 

De in januari geopende tentoonstelling over de watersnoodramp uit 1916 is een onderdeel van het project 100 jaar droge voeten in Waterland. De Beemster is niet direct getroffen door de overstromingen, maar indirect heeft de Beemster hulp geboden. De tentoonstelling laat dit zien. Ook is er een beeld van de gevolgen van de watersnood in Waterland en de rest van Nederland. Hoe is de schade hersteld en wat waren de gevolgen voor later. Met taferelen over de militaire hulp vanuit de Beemster forten, de evacuatie vanuit Purmerend en de inzet van dijkzeilen om de dijken te beschermen proberen we een zo compleet mogelijk beeld te schetsen.

Vuur 

Samen met de Vereniging van Historisch Beemster Brandweermateriaal is een fototentoonstelling gerealiseerd over door brand verloren gegane boerderijen in de Beemster. In de afgelopen 100 jaar zijn ongeveer 55 boerderijen verbrand. Van 40 boerderijen is er beeldmateriaal en achtergrondinformatie. Van de overige 15 alleen een vermelding. Ook is er veel oud en historisch brandweermateriaal opgesteld en enige modellen van oude Beemster brandweerauto’s. In de dars staat een oude Beemster handspuit, één van de zes die de Beemster ooit eens rijk was.

Het zijn nare herinneringen voor een aantal Beemsterlingen, maar het hoort nu eenmaal bij de geschiedenis van de Beemster. Het Agrarisch Museum Westerhem wil u dit tonen, zeker met de wetenschap dat de vrijwillige brandweer Beemster ook vele gebouwen van de ondergang gered heeft.

Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a in Middenbeemster (parkeren aan de Uilenhoeve, de achterzijde van het museum).

Geopend van 1 mei tot 1 oktober op di. t/m vrij. van 11.00 tot 17.00 uur en za. en zo. van 14.00 tot 17,00 uur. Entree €3,50. HGB leden en museumkaarthouders gratis.

BW2016-B01-014 BW2016-B09-001 LM-Hobrederweg 33-1065