Schenking aan museum Betje Wolff

brief-van-betje-wolff“Een emotioneel moment”. Zo omschreef Aafje de Jong de overhandiging van zeven brieven aan museum Betje Wolff. Mevrouw Marie-José de la Lande Cremer en de heer Olaf Liedmeijer, nazaten uit de regentenfamilie De la Lande, waren via een erfenis in het bezit van deze brieven gekomen. Een bezoek aan het museum een paar maanden geleden had hen doen besluiten om de brieven te schenken. Het voelde goed om zo’n kostbaar geschenk op deze mooie historische plek ‘achter te laten’. De ruim tweehonderd jaar oude brieven, zes van Aagje Deken en één van Aagje Deken en Betje Wolff samen, waren geschreven aan de regent De la Lande van weeshuis De Oranjeappel te Amsterdam. In dit weeshuis is Aagje Deken opgegroeid. Het weeshuis had bezittingen in de Beemster, in Noordbeemster staat nog steeds boerderij De Oranjeappel. Deze boerderij was aangekocht door het weeshuis om inkomsten te genereren. Zo werd de melk heel hygiënisch en zuiver verwerkt en werd deze verkocht aan de ziekenhuizen in Amsterdam voor de zieken en net bevallen moeders. De heer Falger vertelde boeiend over deze eeuwenoude relatie tussen het weeshuis en de Beemster.

De brieven zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit en zijn een zeer welkome aanvulling op de collectie van het museum. Temeer omdat de zomertentoonstelling van 2017 in het teken staat van de dames Wolff en Deken. “Ze zullen worden gekoesterd”, aldus Aafje de Jong.

dhr-falger-vertelt