Lezing over gekaapte brieven van Betje Wolff

Historicus en redacteur van NRC Handelsblad Roelof van Gelder vond in de archieven van de Britse marine duizenden persoonlijke en zakelijke brieven van 17e-19e-eeuwse Nederlanders.

Deze brieven vormden een deel van de ‘buit’ die de Britse marine aantrof op overmeesterde Nederlandse schepen en ze worden nog steeds goed bewaard. Vier brieven van Betje aan haar neef leverden niet alleen nieuwe informatie op over de naamgeefster van ons museum, maar ook een fascinerend inkijkje op neef Jan die onder andere verwoed zaden verzamelde. En hoe ging die kaapvaart in zijn werk? Wat gebeurt er met al die brieven? Archieven hebben een stoffig imago maar onderzoek daarin is dat allerminst. Roelof van Gelder heeft de brieven, 46 in totaal, gebundeld in het boek ‘Zeepost’. De brieven zijn omgezet in modern Nederlands en voorzien van toelichtende historische inleidingen en noten. Ze vormen een rijke bron voor historici.
Wilt u deze interessante lezing bijwonen? U bent van harte welkom op woensdag 5 april a.s. in Cultureel Centrum Onder de Linden, Middenweg 150, Middenbeemster. Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Voor HGB leden, op vertoon van hun lidmaatschapskaart (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is), is de toegang gratis. Voor introducés en belangstellenden bedraagt de entree € 3,50. Wordt u op deze avond lid van het HGB dan is de entree alsnog gratis.