Nieuwe tentoonstelling in Agrarisch Museum Westerhem

Vanaf 1 mei 2017 is in het Agrarisch Museum Westerhem, naast de vaste tentoonstelling, een nieuwe tentoonstelling ingericht met vier thema’s. Deze thema’s zijn allemaal kenmerkend voor de Beemster.

Brongas.
Op de hooizolder van Westerhem wordt de door Wouter Sluis laat in de 19e eeuw door ontwikkelde techniek getoond die het mogelijk maakte om het in de bodem aanwezige brongas geschikt te maken voor verlichting, verwarming en koken. Er staat een brongasketel ter demonstratie, een brongasmotor die een bietensnijder kan aandrijven en vele andere brongasattributen. Er wordt uitleg gegeven over de geschiedenis en de werking van brongas. In museum Westerhem is een echt werkende brongasinstallatie aanwezig.

Henk Tol.
Deze in 1987 op veel te jonge leeftijd overleden Beemster kunstenaar heeft vele kunstwerken nagelaten die betrekking hebben op de Beemster. Een klein overzicht van zijn werk is te zien in de hooiberging en de hooizolder.

Honingbijen.
Zonder honigbijen geen leven. Wie zorgt er anders voor de bestuiving van onze gewassen? Door allerlei oorzaken wordt het voortbestaan van de bij bedreigd. In de tuinhoek op de 1e verdieping wordt extra aandacht besteed aan deze o zo nuttige diertjes. In de boomgaard van Westerhem staan twee echte bijenkasten.

Zomerstal.
In het voorjaar gaan de koeien springend de wei in. De stal blijft vuil achter. Deze werd geheel uitgemest en “gewitteld”. Op de vloer werden schelpen gestrooid, de stalsteentjes werden geschilderd, de loper werd uitgelegd over de groep en de stallen werden rijkelijk voorzien van siervoorwerpen. De zomerstal was ingericht. Een oude traditie in de Beemster, maar ook in de rest van Noord Holland. Het was vaak de trots van de boerin. In Westerhem is zo’n sierlijke en ouderwetse zomerstal ingericht. U kunt zien dat eenvoud kan uitblinken in schoonheid. Even traditiegetrouw is de inrichting van de kaas- en botermakerij.

Nieuw! Combikaart voor musea in Middenbeemster
Eén kaart voor twee musea. Vanaf 1 mei tot 1 oktober is er een combikaart te koop in het Agrarisch Museum Westerhem en het Betje Wolff museum. Tegen gereduceerd tarief kunt u naar beide musea. Dat hoeft niet op één dag. De kaart blijft geldig tot 1 oktober 2017. Normaal kost de entree per museum € 4,00 (tot 16 jaar € 2,00), de combikaart kost € 6,00 (tot 16 jaar € 4,00) per persoon. De combikaart is te koop in een van beide musea.
HGB leden en museumkaarthouders hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis toegang.

Openingstijden beide musea vanaf 1 mei 2017:
Di. t/m vrij. van 11.00 tot 17.00 uur en op za. en zo. van 14.00 tot 17.00 uur.

Betje Wolff museum bevindt zich aan de Middenweg 178 en museum Westerhem aan de Middenweg 185a, beide te Middenbeemster. Parkeren kan eenvoudig en gratis op de marktpleinen.