Première film Betje Wolff

Onder grote belangstelling werd de film met de titel “Betje Wolff, een feministe in de Beemster” gelanceerd. Geproduceerd door filmmaker Paul Kramer. Zoals een echte première betaamt lag de rode loper uit voor de genodigden, waarbij naast bestuurders en vrijwilligers van de musea van het HGB ook burgemeester Joyce van Beek acte de présence gaf.

Filmmaker Paul Kramer

Na opening van de avond door Margreet Verbruggen, voorzitter van het bestuur, vertelden Aafje de Jong en Paul Kramer over het intensieve traject van overleg om tot een goede opzet van het script te komen. De filmmaker oriënteerde zich hiervoor ook bij het literatuurmuseum, waar hij de schrijfster Bregje Hofstede ontmoette, die het een interessant project vond en zich bereid verklaarde hieraan mee te werken.
In de 27 minuten durende film leeft de jonge schrijfster zich in in de persoon van Betje. Zij doet dit aan de hand van verschillende gesprekken met vrijwilligers van het museum. Zo ontmoet zij Alie Vis, conservator en Aafje de Jong, oud-voorzitter, beiden deskundig over alles wat Betje betreft.
Ook spreekt zij met gastvrouw Evalien Brinkman en met tuinman Paul Stolp, die nog eens Betje’s grote liefde voor tuin en natuur benoemt.

Bloemen voor de acteurs

Bregje Hofstede heeft haar inleving verwerkt in een prachtige tekst, waaruit zij zelf in de film voorleest. Ontroerend soms. Je proeft hoe eenzaam het leven voor Betje ooit geweest moet zijn.
De tekst met als titel “Stormvogels” is uitgegeven in een boekje, dat voor een belangrijk deel gesponsord is door  Rijser Studio Print Druk en door Gijs Bakker van Innovative Partners. Bezoekers van het museum kunnen dit boekje tegen een geringe vergoeding aanschaffen.
Het allereerste exemplaar van “Stormvogels” is uitgereikt aan burgemeester Joyce van Beek die het museum prees voor alle initiatieven en plannen voor de toekomst.
De film is mogelijk gemaakt vanuit een legaat van Mies Porte, ooit bestuursvoorzitter van het museum. Zij zou zeker trots zijn geweest op dit resultaat, aldus Aafje de Jong.

Aafje de Jong geeft een toelichting

Naast producent Paul Kramer werkten cameraman Martijn Tervoort en Gijs Bakker van Innovative Partners mee aan dit project. Zij moesten helaas verstek laten gaan deze avond.
Bestuurslid Janna Bakker meldde dat bij de zoektocht naar sponsorgelden er nog een primeur te melden was. Samen met Jos en Edith Klijnsma van chocoladefabriek “De Beemster” is een heerlijke bonbon ontwikkeld, puur en eerlijk, met een verrassende kern binnenin.

De Betje Wolff bonbon

Vanaf nu verkrijgbaar in het museum waar inmiddels de zomertentoonstelling officieel is geopend.
Met een professionele film en professioneel camerawerk, een super Betje-bonbon en met vrijwilligers met een grote inzet gaat het museum een nieuw zomerseizoen in en een hoopvolle toekomst tegemoet.
Graag tot ziens!