Wegen bij de weegbrug

Vroeger, toen de suikerbieten nog aan het einde van de Jisperweg in een schuit werden gestort om vervoerd te worden naar de suikerfabriek, was de lading even daarvoor gewogen op de weegbrug. Maar vanaf 1975 gebeurde dat niet meer en ook andere landbouwproducten gaven de weegbrug steeds minder te doen – de landbouw ontgroeide het weegvermogen van de weegbrug (max. 25 ton). De inkomsten daalden en een belangrijk stuk agrarisch erfgoed dreigde verloren te gaan. Maar daar stak het ‘Historisch Genootschap Beemster’ een stokje voor. Met behulp van sponsors en vrijwilligers werd de weegbrug gerenoveerd en geijkt en is weer klaar om te wegen. De landbouw als klant komt niet meer terug; de weegbrug moet dus omzien naar andere klanten om inkomsten te genereren. Gelukkig zijn die er, want de weegbrug is uitermate geschikt om caravans en campers te wegen. Nu de winter bijna voorbij is komt dat goed van pas, want wie met een te zware caravan of camper op pad gaat vraagt om een bekeuring. Dat kunt u voorkomen: even de weegmeester bellen op 06 83 89 97 03 om een afspraak te maken (€ 5,- per weging). Daarmee helpt u bovendien mee aan instandhouding van een stuk cultureel erfgoed.