Indrukwekkende onthulling monument aircrash

Op dinsdag 26 juni jl. vond de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan de omgekomen en vermiste bemanningsleden van de Lancaster ED988 plaats op het kerkplein in Westbeemster.
Het was een plechtige en indrukwekkende bijeenkomst waar grote belangstelling voor was. Het publiek luisterde ademloos naar de gedeeltelijk in het Engels gesproken woorden (de bemanning bestond uit vliegers uit Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland).
“Voor een monument is het nooit te laat”, aldus Nic van Baar van de werkgroep. “De gebeurtenis van 75 jaar geleden was zo ingrijpend en heeft veel impact gehad op de plaatselijke bevolking, we denken voor altijd in dankbare herinnering terug aan deze jonge militairen die het leven lieten voor ons, voor onze vrijheid”.
Onder de aanwezigen was Jonathan Porritt, familielid van een van de bemanningsleden. Daarnaast een afvaardiging van de ambassades, van de provincie en burgemeester mevrouw Van Beek. Zij legden bloemstukken en kransen bij het monument. Het Koperensemble van Beemsters Fanfare zorgde voor het muzikale gedeelte. Op deze prachtige, vredige avond zorgden de minuut stilte en de Last Post voor een ontroerend moment. Een schril contrast als je je bedenkt hoe het 75 jaar geleden was.
De werkgroep sprak een speciaal dankwoord uit voor alle giften die waren gedaan, met name door particulieren, om de realisatie van het monument mogelijk te maken.
Verdere informatie: www.monumentaircrashwestbeemster.nl.