Walvisjacht in de 16e eeuw

Baarden, Traan en Blubber

Op uitnodiging van het Historisch Genootschap Beemster ging Gervien Pielage vertellen over de Nederlandse zeevaarder uit de 16e eeuw, Willem Barentsz.

De zoektocht van Willem Barentsz en zijn kornuiten naar een Noordoostelijke vaarroute heeft geresulteerd in de ontdekking van Spitsbergen. Een land met spitse bergen en veel walvissen. Dit was het begin van de Hollandse jacht op walvissen. Een ijskoude en soms hachelijke onderneming. Onder de titel ‘Baarden, Traan en Blubber’ werd er nader ingegaan op verschillende facetten van deze jacht. In een PowerPoint presentatie zagen we prachtige beelden over de Noordse compagnie, de walvisvaarders, de boten, het gereedschap, de vangstgebieden, het economisch belang voor onze regio, maar ook het gevaar zoals prachtig is te zien op bijgaande tekening van Henk Tol.

Onder de Linden was tot de laatste stoel bezet. Gervien Pielage gaf een boeiende presentatie en voor veel mensen kwamen er nieuwe feitjes en weetjes over de walvisjacht voorbij.