Fietsroute langs Tweede Wereldoorlogslocaties

Vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor deze indrukwekkende historische gebeurtenis nog steeds levendig. Voor de oudere generaties onder ons is dat min of meer vanzelfsprekend – zie de foto-avonden van Cor en Lida Roet. Voor de kleinkinderen van de (na)oorlogse generatie is die vanzelfsprekendheid er niet meer. Om ook hun interesse te wekken wil het HGB de jongeren met fietstochten door de polder prikkelen om langs locaties te trekken waar bijzondere dingen zijn gebeurd. Zo’n fietstocht is dus voor jong en oud(ers)!

Inundatiesluizen aan de Zuiddijk

Plaquette met de namen van de omgekomen en vermiste bemanningsleden van de Lancaster ED988 bommenwerper, neergestort op 26 juni 1943, aan de muur van de Kerckhaen te Westbeemster

Waar liep het water de polder in toen die werd geïnundeerd? Op welke plaatsen zijn geallieerde vliegtuigen neergestort?
Waar zijn onderduikers door de Duitsers opgepakt? Waar bevond zich het veld waar wapendroppings hebben plaatsgevonden? Zijn er hier bommen gevallen? Op vijftien plaatsen komen borden à la ‘Op de kaart gezet’ te staan – als provincie en waterschap daarvoor vergunning verlenen – met daarop een historische foto en een korte tekst met informatie over een belangrijke gebeurtenis uit de oorlog. Het oorspronkelijke idee voor zo’n fietstocht kwam van Henk Tol die op verzoek van de Beemster Gemeenschap een plattegrond ontwierp. Deze fietstocht werd op 5 mei 1980 gereden, compleet met stempelposten. Nu willen we een duurzame route ontwerpen die jaren meegaat. De kaart van 1980 wordt aangepast uitgebracht, samen met een routeboekje waarin meer informatie staat. Op sommige borden komen extra verwijzingen naar meer achtergronden, foto’s en filmfragmenten die dan via de HGB-website zijn te bekijken. De fietsroute zal binnenkort worden opengesteld.
Onlangs is een plaquette onthuld waarop de namen van tientallen mensen staan die als gevolg van de oorlog hun leven verloren en die op de een of andere manier een link hebben gehad met de Beemster. Op de tentoonstelling in ‘Westerhem’ wordt met behulp van korte biografische schetsen extra aandacht geschonken aan deze bekende maar vaak ook onbekende slachtoffers van de oorlog. Waar mogelijk met portretten.

V.S.E. Falger
Namens de werkgroep Fietsroute WO II Beemster

Neem ook eens een kijkje op de website van onze buurgemeente Purmerend: https://purmerend.instantmagazine.com/75-jaar-vrijheid-purmerend/75-jaar-vrijheid-purmerend/75-jaar-vrijheid/