Beemster 75 jaar – Bevrijding en wederopbouw

Vanwege de coronacrisis is de tentoonstelling in het Agrarisch Museum Westerhem ter herdenking aan 75 jaar vrijheid in Nederland nog niet te bezoeken. Helaas is het museum tot nader order gesloten. De tentoonstelling zal vast later in het jaar alsnog voor het publiek geopend worden.
De vrijwilligers lichten alvast een klein tipje van de sluier en ontvangen u graag later in het jaar in het museum.

Het Agrarisch Museum Westerhem wil het verhaal van de Beemster vertellen in de periode vanaf de inundatie in de Beemster, op 4 maart 1944 tot de laatste inzameling voor oorlogsslachtoffers op 5 mei 1955. Kortweg de Bevrijding en de Wederopbouw. Soms een klein stukje algemene geschiedenis, maar de Beemster staat centraal.

Uit vele dagboeken, kronieken en verhalen is een tijdlijn samengesteld waaruit 72 belangrijke punten zijn vermeld uit deze periode. Deze gebeurtenissen zijn verwerkt, uitvergroot en met beeldmateriaal en teksten tentoongesteld. De bevrijding en de wederopbouw zijn feestelijke gebeurtenissen, vandaar dat ze worden getoond op een oranje achterwand. De gebeurtenissen zijn speels aangebracht op groen gekleurde bubbels, zoals de tekstballonnen in stripverhalen, verwijzend naar de tijdlijn. In het midden bevindt zich een beeldscherm met keuzemenu waarop authentieke filmbeelden getoond worden.

In een aparte vitrine staan vele modellandbouwvoertuigen zoals die door de Marshallhulp in Nederland en in de Beemster terecht zijn gekomen. Daarnaast authentieke voorwerpen en geschriften uit deze periode. Bijzonder is een in Zuidoostbeemster in een door de Duitsers verlaten school gevonden kist die dienstdeed als veldadministratiekantoor.

Op de lange regels is een gedeelte van een woonkamer nagemaakt, een Nationale Feestrok wordt gemaakt. Deze rok werd met oude kleurrijke lappen en andere stukken stof gemaakt. Het dragen hiervan symboliseert de nationale eenheid en de feeststemming van na de bevrijding. Tot op heden zijn er ongeveer 4000 van dit soort rokken geregistreerd in het Amsterdams Verzetsmuseum. Naast het naaikamertje hangt een echte Nationale Feestrok.

In de hooiberging zijn vier interviews op het tv-scherm te zien. Uit het dagboek van Gerrit Köhne leest dochter Corrie voor. In het boek “Hoor es hier” vertelt Reinold Karstens over zijn oorlogservaringen, zijn dochter Els leest fragmenten uit dit verhaal voor. Ab Bakker vertelt over de inundatie die hij als 5-jarig jochie heeft meegemaakt. Jan en Wim Duin vertellen uit hun eigen ervaring over de voedseldroppingen in de Beemster. Alle interviews zijn voorzien van authentieke beelden. In de voortuin van het museum zullen regelmatig voertuigen en andere grote objecten worden geplaatst.

Er verschijnt een boekwerkje over deze bijzondere tentoonstelling die mede dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Holland gerealiseerd kon worden. Ook wordt er een schoolproject ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de benedenbouw van het voortgezet onderwijs.