Plaquette ‘De prijs van de oorlog’ onthuld


In de vroege ochtend van 4 mei is, zonder enig ceremonieel vanwege de maatregelen met betrekking tot het coronavirus, een plaquette met de namen, sterfdata en plaats van overlijden geplaatst aan de westgevel van het pand van Hair World kappers, Rijperweg 99 in Middenbeemster.

Elf gefusilleerde verzetsstrijders, twee maal een inundatie, hongertochten – dat zijn de gebeurtenissen in de Beemster tijdens de Tweede Wereldoorlog die iedereen wel kent. Minder bekend zijn de vijftien in of boven de polder omgekomen bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen, de jonge mannen die de Arbeitseinsatz ontdoken maar bij razzia’s zijn opgepakt en de soldaten en zeelieden die sneuvelden. Volledig onbekend zijn de oud-Beemsterlingen die door bombardementen elders zijn omgekomen en ook van zes van oorsprong Beemster mannen en twee vrouwen die in Nederlands-Indië overleden wisten we niets.

Het Historisch Genootschap Beemster heeft in het kader van de (uitgestelde) tentoonstelling in Museum ‘Westerhem’ over de bevrijding en de geplande fietsroute langs locaties  met gebeurtenissen uit de oorlog ook een lijst van alle naspeurbare slachtoffers opgesteld. Daaruit is een opsomming voortgekomen van ongeveer 75 als gevolg van de oorlog omgekomen personen die op enigerlei wijze met de Beemster te maken hebben gehad. Van 70 van hen zijn korte biografische schetsen opgesteld die binnenkort in een boekje zullen verschijnen, voor zover beschikbaar met een portret. Enkele (oud-)Beemsterlingen die aan Duitse zijde sneuvelden worden niet bij naam genoemd maar wel meegeteld, evenals een in de Beemster verongelukte Duitse militair.

‘De prijs van den oorlog,’ zo vatte burgemeester W.C. Ninaber op 8 mei 1945 een serie van 23 namen van omgekomen en vermiste Beemsterlingen samen. Mede door jarenlang speurwerk van wijlen Andries de Vries werd dat aantal flink vergroot en in deze tijd van naspeuringen op internet zijn dat er ongeveer 75 geworden. De volgorde van de namen is niet alfabetisch maar op chronologische orde van overlijdensdatum van de eerste persoon uit de 19 categorieën waarin de slachtoffers zijn ondergebracht. Op deze wijze trekt de hele oorlog, tot ver buiten de Beemster, aan het oog van de lezer voorbij. De prijs is hoog geweest, hoger dan we ooit hadden gedacht.

De plaquette is mede mogelijk gemaakt door:
Provincie Noord-Holland (hoofdsponsor), gemeente Beemster, Installatiebedrijf Dekker, Tromp Garantiemakelaars, Visit Beemster/ Bezoekerscentrum, Hair World kappers,
antiquariaat Serendipity en de Purmerender Postzegel Ruilclub.

RTV-NH was aanwezig en maakte de volgende opname:
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/266694/opening-herdenkingsplaquette-in-middenbeemster-deze-mensen-moeten-ook-gekend-worden