Glazen van Betje Wolff en Aagje Deken in het Rijksmuseum

Vorig jaar werd op een Duitse veiling, als onderdeel van een particuliere verzameling, een glas aangeboden met een gegraveerd portret van Betje Wolff. Het Rijksmuseum in Amsterdam werd getipt door de conservator van ons museum en dankzij financiële hulp van een particuliere schenker kon het Rijks het 18e-eeuwse glas aankopen. Het museum had al een soortgelijk glas in hun bezit met het portret van Aagje Deken, de levensvriendin van Betje. Nu staan beide dames in glas weer naast elkaar.

De portretten zijn door glasgraveur David Wolff (1732-1798), geen familie van Betje, aangebracht door middel van een stippelgravure. Hij baseerde zich op een prent van de schrijvers uit 1784. Dergelijke glasportretten werden vroeger vooral gemaakt van mannelijke helden die verbonden waren met de politieke strijd tussen patriotten en Oranjegezinden. Gestipte formele vrouwenportretten komen in die tijd nauwelijks voor. Voor zover bekend zijn het allebei unieke glazen. Naar aanleiding van de aanwinst is tot 14 november een kleine tentoonstelling te zien over de glazen én de schrijvers in het Rijksmuseum, in het prentenkabinet van de 18e eeuw, zaal 1.8.

De conservator van het Betje Wolff museum, Alie Vis, mocht als eerste een kijkje nemen.