Literaire middag bij Betje

Betje Wolff Museum – Boeken bij Betje gaat weer naar buiten
Een zomerse, literaire middag met Norbert Peeters en Alexander Reeuwijk

 

Op zondagmiddag 29 augustus was er wederom een zomerse Boeken bij Betje. Helaas niet zomers genoeg om het buiten in de tuin van het museum te houden, maar gelukkig bood cultureel centrum ‘Onder de Linden’ uitkomst. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van deze gezellige locatie. Het werd een interessante middag.

Alexander Reeuwijk ging de gast van die middag, Norbert Peeters, interviewen.

Norbert Peeters is botanisch filosoof.

Zijn belangstelling voor natuurlijke historie is al vroeg in zijn jeugd begonnen. Met dank aan zijn grootouders die op zolder vitrines vol fossielen en schelpen hadden staan. Van zijn grootvader had hij de Nederlandse vertaling gekregen van On the origin of Species (1859) van Charles Darwin.

Tijdens zijn studie wijsbegeerte in Leiden kwam hij opnieuw in aanraking met het werk van Darwin. Hij schreef Botanische revolutie: de plantenleer van Darwin (2016). Norbert Peeters kent de plantenwereld op zijn duimpje en op een heel verrassende manier. Hij beschrijft bijvoorbeeld spookfruit en laat zien hoe planten kloklezen. Onlangs verschenen twee boeken van hem: Rumphius Kruidboek, een rijk geïllustreerd werk met verhalen van de Ambonese flora naar het meesterwerk van de 17e-eeuwse botanicus Georg Everhard Rumphius.

En het essay Wildernis-vernis (2021) waarin Norbert Peeters aan de hand van de geschiedenis van het Vondelpark de veranderde verhouding tussen mens en natuur onderzoekt.

Voor het herfstseizoen kunt u ons vinden in theater Onder de Linden

Vrijdagavond 17 september 2021 (Nico Dros)
Vrijdagavond 15 oktober 2021 (Jan Brokken)
Vrijdagavond 12 november 2021 (Pauline Broekema)