De Kleine Kroniek van de Beemster gelanceerd

Janna Bakker, zij maakte deel uit van de schrijverscommissie, deelt het boekje uit aan de kinderen.

De centrale hal van het gemeentehuis was goed gevuld. Iedereen was heel erg nieuwsgierig naar het eindresultaat van ‘De Kleine Kroniek van de Beemster’. Bert Jaarsma (bestuur HGB) heette iedereen welkom, in het bijzonder de kinderen van basisschool de Weidevogels uit Purmerend en de kinderen van de drie basisscholen uit de Beemster. 

Mart Hellingman en Janna Bakker maken de kinderen blij met het boekje.

85-jarig bestaan Historisch Genootschap Beemster
Dit jaar viert het Historisch Genootschap Beemster (HGB) haar 85-jarig bestaan. Een mooie aanleiding om iets speciaals te bedenken. In mei van dit jaar ontstond het idee bij Aafje de Jong om voor de bovenbouw van de basisscholen een boekje te schrijven over de Beemster, een kroniek. Een schrijfcommissie werd gevormd met daarin mensen die veel ervaring in het basisonderwijs hebben opgedaan. Dit heeft geresulteerd in een kleurrijk, aantrekkelijk boekje met veel illustraties.

Basisscholen
Dankzij een intensieve samenwerking met de ambtenaar onderwijs van de gemeenten Beemster en Purmerend, werd er contact gelegd met alle basisscholen. Er werd erg enthousiast op deze kroniek gereageerd. Dit heeft geresulteerd in een oplage van 3400 exemplaren. Ook in de bibliotheek zal het boekje straks te vinden zijn en daarnaast is het boekje voor 5 euro te koop bij molen De Nachtegaal, in het Agrarisch Museum Westerhem en in het Betje Wolff museum.

Burgemeester Don Bijl, wethouder Eveline Tijmstra, wethouder Aagje Zeeman en burgemeester Karen Heerschop (v.l.n.r.)

Enkele leden van de schrijverscommissie en vormgever Arjen IJff.

Fusie
Met het oog op de fusie per 1 januari 2022 is dit boekje een interessante en leerzame aanvulling voor de geschiedenislessen van de groepen 6, 7 en 8. De kinderen in Purmerend leren op een toegankelijke manier de (geschiedenis van de) Beemsterpolder kennen. Dit gezamenlijke initiatief is mede tot stand gekomen in samenwerking met gemeente Beemster en gemeente Purmerend.