Documentaire over Tsjechoslowaaks-Joodse vluchtelinge

De zoektocht naar het onbekende verleden van Markéta Ledererová, geboren in 1915 in Praag en in 1939 naar Nederland gevlucht, is vastgelegd in een professionele documentaire.

In Praag, op pad met de Tsjechische genealoog

Binnen de familie werd er niet over gesproken en niet naar gevraagd, een ongeschreven regel. Slechts het gegeven dat ze was opgegroeid in een pleeggezin en later aan de slag ging als kindermeisje bij welgestelde Joodse gezinnen was bekend. Wie waren haar vader en moeder? Hoe kon ze vluchten in 1939 terwijl mensen uit het buitenland niet meer werden toegelaten?

Het bleef Françoise de Gooijer en haar nicht Jindra Bausewein intrigeren. Hierop besloten ze om in 2016 een onderzoek te starten. Er kwamen zoveel interessante dingen aan het licht, hoe mooi zou het zijn wanneer dit kon worden vastgelegd. En dat is gelukt, met als eindresultaat een professionele documentaire die in het najaar van 2020 voor familie en vrienden in première is gegaan. Nu wordt de mogelijkheid aangeboden om dit verhaal  te delen met mensen die wellicht belangstelling hebben voor familiegeschiedenis en genealogie.

Titel van de documentaire:
‘Volledig portret gezocht van Markéta Ledererová, een zoektocht naar het onbekende verleden van een Tsjechoslowaaks-Joodse vluchtelinge’

Het publiek was zeer onder de indruk van de film.