Lancaster ED 554 EM Q: in 1943 boven de Beemster geëxplodeerd

VOL – ER ZIJN GEEN PLAATSEN MEER BESCHIKBAAR ! 

Boven het huis van HGB-lid Chris Dik, aan de Zuiddijk 10 in Beemster, is in 1943 een vliegtuig op weg naar Duitsland geëxplodeerd. Het was de Lancaster ED 554 EM Q. Eén van de bemanningsleden werd bij daglicht in de sloot naast zijn huis gevonden. Sinds Chris dat 15 jaar geleden aan de weet kwam heeft het verhaal van die gebeurtenis hem gebiologeerd. Door de jaren heen is hij steeds meer over het ongeluk en de bemanning van de twee toestellen die in een luchtgevecht boven de Beemster verwikkeld waren geraakt te weten gekomen.

Ook de manier van werken van het Engelse Bomber Command en het (radar)antwoord van de Luftwaffe hierop hebben zijn interesse gekregen en zal worden toegelicht in de presentatie. Op deze manier wordt duidelijk waarom er zoveel routes van RAF over de Beemster voerden en hoe de Duitsers vanaf vliegveld Bergen en het radarstation in Zandvoort zoveel toestellen konden neerhalen boven Noord-Holland en meer specifiek boven de Beemster. Chris Dik heeft een aantal onderdelen van het vliegtuig in zijn bezit. Deze worden ook tentoongesteld. In 2023 heeft hij met een vriend nog onderdelen van het toestel geborgen.

Datum        : donderdag 29 februari 2024
Tijd             : 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats         : Brasserie De Kerckhaen, Jisperweg 57, Westbeemster
Reserveren: info@historischgenootschapbeemster.nl of telefonisch via 0299-673500 (Arie Reijm) of 0299-681699 (Françoise de Gooijer).
De entree is gratis voor HGB leden.
Introducés en belangstellenden betalen 5,00.