Agrarisch Museum Westerhem

Agrarisch Museum Westerhem1

 

Het vrijstaande herenhuis (ooit bewoond door de herenboer en burgemeester Hendrik Scheringa Az) en de stolpboerderij Westerhem werden in 1877 gebouwd.

In 1965 kocht de gemeente Beemster het ruim 17 ha grote veebedrijf Westerhem ten behoeve van woningbouw. De woonwijk Westerhem werd hier gebouwd. In 1999 werd de boerderij aan het Historisch Genootschap Beemster voor een symbolisch bedrag verkocht.
Na een grondige renovatie werd in het voorjaar van 2000 de stolp als Agrarisch Museum ingericht en op 1 juni voor het publiek opengesteld.

Kenmerkend voor de Noord-Hollandse stolp zijn de piramidevorm en de situering van de stal, dars en woonkamer rondom de hooiberg: het vierkant. De in de hoek staande palen in het vierkant zijn de enige dragende elementen van het gehele dak van de stolpconstructie.
Een “geijkte” waterpeilmeter geeft aan dat de vloer in de hooiberging op -3,15 meter onder NAP ligt. Op het waterpeil zijn enige markante waterhoogtes aangegeven.

Agrarisch Museum Westerhem
Agrarisch Museum Westerhem
Agrarisch Museum Westerhem

De koestal bestaat uit een lange regel (zomerstal en kaasmakerij), korte regel (winterstal) en aangrenzend de paardenstal.  Hierboven is de (hooi)zolder aangebracht. Naast de paardenstal is de dars. Het dak is aan de binnenkant met riet bedekt en rust door middel van het gebint op het vierkant.
In deze boerderij is de “woonkamer” met bedstede voor de boerenknecht en zijn gezin. De herenboer woonde met zijn gezin in het voorhuis.
De combinatie van een voorhuis en stolpboerderij is uniek. In het voorhuis kunt u de “mooie kamer” van de herenboer bewonderen.

Sinds maart 2003 is de stolp Westerhem door het gemeentebestuur van Beemster aangewezen als trouwlocatie.
Westerhem is een geregistreerd museum.

Wat is er tentoon gesteld?
Het Agrarisch Museum Westerhem bevindt zich in een authentieke stolpboerderij. De stolp en zijn constructie op zich, is al het bewonderen waard. Getoond wordt in de vaste tentoonstelling het Beemster agrarische leven rond 1920/1930. Uniek is de knechtenkamer. Er is een werkende brongasinstallatie. In het voorhuis van de stolp bevindt zich het bezoekerscentrum van het Werelderfgoed de Beemster. De tuin is ingericht als siertuin met daarnaast een moestuin met ouderwets hoogstamfruit (appels, peren en pruimen). Westerhem laat een uniek stukje Beemster geschiedenis zien.

Wat is er nieuw?
Een aantal tentoonstellingen zijn nieuw. Hieronder leest u daar meer over. Maar ook nieuw zijn de meerdere videoschermen. Bij zes daarvan, op de eerste verdieping, kunt u kiezen uit vier videofilms die behoren bij het tentoonstellingsonderdeel.

Agrarisch Museum Westerhem is altijd vernieuwend op tentoonstellingsgebied en steeds weer spannend. Je kan eigenlijk geen jaar overslaan! Dus kom kijken. Ook voor de jongere bezoekers worden regelmatig activiteiten georganiseerd. En voor het hele gezin is er altijd wel wat te doen.

Rondje Westerhem Speciaal
Voor groepen stellen wij, in overleg, een bijzonder arrangement samen (o.a. ontvangst met koffie/thee + koek, bezoek en rondleiding binnen en buiten het museum, het voorhuis, brongasuitleg en demonstratie, video’s kijken, etc.).
Voor groepen van minimaal 10 tot maximaal 20 personen voor € 10,00 p.p. en voor Museumjaarkaarthouders en HGB leden € 8,00 p.p.

TENTOONSTELLINGEN 2021

Agrarisch Museum Westerhem is tot 1 januari 2022, wegens de aangescherpte coronamaatregelen, gesloten.
Groepen zijn onder bepaalde voorwaarden welkom. Aanmelden: zie adressen aan de onderzijde van dit bericht.

BEEMSTER – 75 jaar Bevrijding en Wederopbouw. In 2021 alweer 76 jaar gelden!
In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Wat dit voor de Beemster heeft betekend kunt u zien in deze tentoonstelling. Voor de periode 8 maart 1944 (2e inundatie) tot 5 mei 1955 (laatste collecte voor oorlogsslachtoffers) is een tijdlijn met 75 wetenswaardigheden uit de Beemster gemaakt. Sommige onderdelen, zoals de inundatie, de bevrijding, de bevrijdingsfeesten, gebruik van de forten, de monumenten, Marshallplan en veel meer, zijn op bijzondere wijze nader uitgewerkt met foto’s, beschrijvingen en video’s. Er is een naaikamertje ingericht waar u kunt zien hoe na de WOII de Nationale Feestrok werd gemaakt. In een grote vitrine staan vele miniatuur landbouwvoertuigen die in de Beemster na WOII hun werk hebben gedaan en aangeschaft konden worden dankzij de Marshallhulp.
Deze tentoonstelling over de Bevrijding en de Wederopbouw is echt Beemsters.

Brongas
Het museum heeft een werkende brongasinstallatie met een aantal werkende brongaslampen. Er is een vitrine met verschillende brongas-attributen. Brongas hoort een beetje bij de Beemster geschiedenis als energiebron uit het verleden. Bijna iedere boerderij in de Beemster verkreeg warmte (verwarmen en koken) en licht uit brongas. Op de hooizolder staat een demonstratie brongasketel waarin je kunt zien wat er in een brongasketel afspeelt. Diverse videofilms laten het verleden van brongas tot leven komen en toont de werking van een brongasinstallatie.

BEEMSTER en WATER
Net als vorig jaar heeft het Agrarisch Museum Westerhem een tentoonstelling ingericht over het waterbeheer in de Beemster. Op een aantal panelen wordt uitgelegd waar je mee te maken krijgt als je in een droogmakerij als de Beemster droge voeten moet krijgen maar vooral hoe deze droog te houden. Welke belangen zijn er voor de agrariërs en wat zijn de tegenstrijdigheden.
Het gaat over inpoldering, droogmakerij en waterbeheer van de droogmakerij de Beemster vanaf 1607 tot heden.
In de hooiberging hangt een geijkte peilschaal. Hierop ziet u dat we op -3,15 meter onder NAP lopen. Er zijn meer waterhoogten aangegeven.
En dat de koeien in de wei lopen kunt u zien op een hilarische video met voetballende koeien.

Akkerbouw
Een belangrijke bron van inkomsten in de Beemster wordt geleverd door de akkerbouwer. Wat zij doen, hoe ze dit doen, waarom ze dit doen en hoe goed hun producten zijn kunt u zien in Westerhem.

Tuinbouw
De akkerbouw is telen in het groot, tuinbouw doet het op wat bescheidener schaal. Paprika’s, aardbeien, bloemen, groenten; de kassen staan er vol mee. Maar hoe ging dat vroeger en wat waren de hulpmiddelen. Dan zie je dat er vroeger heel veel op de knietjes gewerkt werd. Je moet er niet meer aan denken!  Dit kun je zien in Westerhem.

Honingbijen
Zonder bijen geen leven. De bij heeft het moeilijk. Daarom wat extra aandacht voor deze o zo nuttige diertjes. Er is een demonstratie bijenkast, honingslinger, honingraten en veel andere attributen die met bijen te maken hebben.
Buiten, in de boomgaard, staan twee echte bijenkasten met twee bijenkolonies. Als je er rustig naar toe loopt dan hoor je van verre al het gezoem. Niet aan de kasten of bijen komen. Dan worden ze een beetje boos. Als je je rustig gedraagt doen bijen echt niets.

 


Algemeen

Het Agrarisch Museum Westerhem onderschrijft in grote lijnen de Governance Code Cultuur. De geringe afwijkingen zijn op schrift gesteld.
Het bestuur en de vrijwilligers van het Agrarisch Museum Westerhem handelen in grote mate overeenkomstig de Ethische Code voor musea.

Het Agrarisch Museum Westerhem is beperkt toegankelijk voor minder validen. De begane grond is goed toegankelijk, aan de achterzijde van het museum is een speciale rolstoelingang. De bovenverdieping is uitsluitend per trap bereikbaar. Er is een invalidentoilet. 

Bezoekadres
Agrarisch Museum Westerhem
Middenweg 185 a
1462 HJ Middenbeemster
parkeren kan aan de Uilenhoeve, het einde van het straatje links naast de brandweerkazerne of op de marktpleinen.
Tel: 0299 68 43 88 (tijdens openingstijden van het museum)
E-mail: info@historischgenootschapbeemster.nl

Openingstijden  
Van 1 mei t/m 31 oktober
Dagelijks vanaf 14.00 tot 17.00 uur met uitzondering van de maandagen.

Van 1 januari tot 1 mei:
zondagmiddag vanaf 14.00 tot 17.00 uur 

 Groepen en rondleidingen zijn buiten de genoemde tijden mogelijk op afspraak, stuur een mail aan: info@historischgenootschapbeemster.nl


 

Toegangsprijzen (pinnen mogelijk) kinderen
 13 tot 18 jaar
volwassenen
vanaf 18 jaar
 
Gewone bezoekers € 2,00 € 4,50  
Museumjaarkaarthouders
HGB leden met lidmaatschapskaart
Vrijkaarten
Kinderen t/m 12 jaar
gratis
Groepen (mail de secretaris voor afspraak, zie hieronder)

€ 4,00 p.p.

vanaf 15 betalende bezoekers

Rondleiding, excl. entreegeld
€ 20,00 per 15 personen (op afspraak)     
Rondje Westerhem Speciaal
(mail de secretaris voor afspraak, zie hieronder) 
Voor groepen vanaf 10 tot max. 20 personen.
Zie ook gedeelte “Rondje Westerhem Speciaal”.
€ 10,00 p.p. (HGB leden en Museumkaarthouder € 8,00 p.p.),
inclusief entree, koffie/thee, rondleiding, korte lezing, etc. Tijdduur in overleg, maximaal 2,5 uur.
Stel zelf uw groepsbezoek ter plaatse samen!

Contact
Wilt u een trouwerij, groepsbezoek of ander evenement organiseren in het Agrarisch Museum Westerhem? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder. Stuur een e-mail aan onze secretaris of bel.

Bestuur
Voorzitter a.i. De heer J.A. Jobsis (0299 683507)
Secretaris mevrouw H.G. Reijm-Helder, e-mail aan onze secretaris
Penningmeester De heer N. Waij
Lid Mevrouw R. Knook
Lid vacature