Agrarisch Museum Westerhem

Agrarisch Museum Westerhem1

 

Het vrijstaande herenhuis (ooit bewoond door de herenboer en burgemeester Hendrik Scheringa Az) en de stolpboerderij Westerhem werden in 1877 gebouwd.

In 1965 kocht de toenmalige gemeente Beemster het ruim 17 ha grote veebedrijf Westerhem ten behoeve van woningbouw. De woonwijk Westerhem werd hier gebouwd. In 1999 werd de boerderij aan het Historisch Genootschap Beemster voor een symbolisch bedrag verkocht.
Na een grondige renovatie werd in het voorjaar van 2000 de stolp als Agrarisch Museum ingericht en op 1 juni voor het publiek opengesteld.

Kenmerkend voor de Noord-Hollandse stolp zijn de piramidevorm en de situering van de stal, dars en woonkamer rondom de hooiberg: het vierkant. De in de hoek staande palen in het vierkant zijn de enige dragende elementen van het gehele dak van de stolpconstructie.
Een “geijkte” waterpeilmeter geeft aan dat de vloer in de hooiberging op -3,15 meter onder NAP ligt. Op het waterpeil zijn enige markante waterhoogtes aangegeven.

Agrarisch Museum Westerhem
Agrarisch Museum Westerhem
Agrarisch Museum Westerhem

De koestal bestaat uit een lange regel (zomerstal en kaasmakerij), korte regel (winterstal) en aangrenzend de paardenstal.  Hierboven is de (hooi)zolder aangebracht. Naast de paardenstal is de dars. Het dak is aan de binnenkant met riet bedekt en rust door middel van het gebint op het vierkant.
In deze boerderij is de “woonkamer” met bedstede voor de boerenknecht en zijn gezin. De herenboer woonde met zijn gezin in het voorhuis.
De combinatie van een voorhuis en stolpboerderij is uniek. In het voorhuis kunt u de “mooie kamer” van de herenboer bewonderen.

Het Agrarisch Museum Westerhem is door de gemeente Purmerend aangewezen als trouwlocatie. Neem contact op via info@historischgenootschapbeemster.nl om voor een trouwerij afspraken te maken. Dit verloopt via het museum en niet via de gemeente Purmerend. In overleg kunnen we veel van uw trouwwensen in te vullen.

Westerhem is een officieel landelijk geregistreerd museum.

Wat is er tentoon gesteld?

Het Agrarisch Museum Westerhem bevindt zich in een authentieke stolpboerderij. De stolp en zijn constructie op zich, is al het bewonderen waard. Getoond wordt in de vaste tentoonstelling het Beemster agrarische leven rond 1920/1930. U ziet de zomer- en een winterstal uit deze periode, maar ook de kaas- en botermakerij, de washoek, de paardenstal en de dars met de bijzondere tuigenkast en rijtuigen. Veel oude agrarisch gereedschappen zijn te bewonderen. Uniek is de knechtenkamer. Er is een werkende brongasinstallatie. In het voorhuis van de stolp bevindt zich het bezoekerscentrum (VISIT Beemster) van het Werelderfgoed de Beemster. De tuin is ingericht als siertuin met daarnaast een moestuin met ouderwets hoogstamfruit (appels, peren, noten en pruimen), maar natuurlijk ook de brongasketel, het spoelhok en het “huisje” (buiten WC). Westerhem laat een uniek stukje Beemster geschiedenis zien.

Agrarisch Museum Westerhem is altijd vernieuwend op tentoonstellingsgebied en steeds weer spannend. Je kan eigenlijk geen jaar overslaan! Dus kom kijken. Ook voor de jongere bezoekers worden regelmatig activiteiten georganiseerd. En voor het hele gezin is er altijd wel wat te doen.

Rondje Westerhem Speciaal

Voor groepen stellen wij, in overleg, een bijzonder arrangement samen (o.a. ontvangst met koffie/thee + koek, bezoek en rondleiding binnen en buiten het museum, het voorhuis, brongasuitleg en demonstratie, video’s kijken, lezing over brongas of over de Beemster, etc.).
Voor groepen van minimaal 10 tot maximaal 20 personen voor € 14,00 p.p. en voor Museumjaarkaarthouders en HGB leden € 12,00 p.p.

LET OP:  Buiten de reguliere opentijden van het museum rekenen wij een extra energietoeslag van €25,00 per groep (minimale grootte 10 personen)

TENTOONSTELLINGEN in 2024

Nieuw: Het Open Depot in de schuur van Westerhem.

In de schuur van Westerhem staan vele grotere, maar ook kleinere, agrarisch objecten. Deze zijn nu geordend neergezet en toegankelijk gemaakt voor de bezoekers. Er zijn (hand)gereedschappen te zien, maar ook zaaimachines, een wanmolen, een arrenslee, een veldsmidse, oude kruiwagens, melkbussen van oude Beemster kaasmakerijen, lantaarns, te veel om op te noemen.
De zij-ingang van de schuur is links van de stolp.

Tijdelijk tentoonstelling in 2024:
Het Geheim Van De Beemster Molens   –   Binnen zien – Buiten beleven!

Nu met gratis buitenroute en museumgidsje

In 1612 is de Beemster ontstaan uit het Beemstermeer. De Beemster is nu nog bijna hetzelfde. We zijn niet voor niets Werelderfgoed!
Voor het droogmaken en drooghouden van de Beemster zijn 50 molens gebruikt. Zij stonden op 62 plaatsen en waren ondergebracht in 16 molengangen.
Hiervan is buiten niets meer van te zien. Deze tentoonstelling gaat je het verhaal vertellen van deze molens en molengangen. Hoe werd de Beemster drooggelegd? Waar stonden de molens? Dit is te zien in een animatie op een beeldscherm. Tot hoelang stonden ze er? Waar zijn de molens gebleven? Wat is ervoor in de plaats gekomen? Hoe werd er gewoond en gewerkt in een molen? Dit laatste wordt getoond in de Mill Cave, een nagebouwde woonkamer in een molen met daarin beelden over molens, wonen en werken.
Is er nog een watermolen? Nee, wel de graanmolen ‘De Nachtegaal”. 
We laten dit alles zien in een 20 meter lange bijzonder uitgevoerde presentatiewand met mooie afbeeldingen en wetenswaardigheden. Maar dit is niet alles. Er een apart gratis buitenboekje waarin een route beschreven is langs de plekken waar de molens hebben gestaan. Het boekje bevat veel aanvullende informatie.
Over een leuke dag uit gesproken!  Eerst de tentoonstelling zien en dan erop uit, het is niet voor niets: Binnen zien – Buiten beleven!

Vogeleieren
De Beemster kent vele vogels. Iedere (vrouwtjes) vogel legt wel eens een ei. Hoe ziet zo’n ei eruit en hoe ziet het vogeltje eruit en hoe heet het vogeltje? In de grote vitrine op de 1e verdieping laten we dit zien. Van verschillende vogels is d.m.v. een QR-code ook hun gesjilp te horen.

Brongas
Het museum heeft een werkende brongasinstallatie met een aantal werkende brongaslampen. Er is een vitrine met verschillende brongas-attributen. Brongas hoort een beetje bij de Beemster geschiedenis als energiebron uit het verleden. Bijna iedere boerderij in de Beemster verkreeg warmte (verwarmen en koken) en licht uit brongas. Diverse videofilms laten het verleden van brongas tot leven komen en toont de werking van een brongasinstallatie. De videopresentatie laat verschillende aspecten van brongas zien.

Tuinbouw
De akkerbouw is telen in het groot, tuinbouw doet het op wat bescheidener schaal. Paprika’s, aardbeien, bloemen, groenten; de kassen staan er vol mee. Maar hoe ging dat vroeger en wat waren de hulpmiddelen. Dan zie je dat er vroeger heel veel op de knietjes gewerkt werd. Je moet er niet meer aan denken!  Dit kun je zien in Westerhem.
In de videohoek leuke video’s voor onze jongere bezoekers.

Honingbijen
Zonder bijen geen leven. De bij heeft het moeilijk. Daarom wat extra aandacht voor deze o zo nuttige diertjes. Er is een demonstratie bijenkast, honingslinger, honingraten en veel andere attributen die met bijen te maken hebben.
Buiten, in de boomgaard, staan enige echte bijenkasten met bijenkolonies. Als je er rustig naar toe loopt dan hoor je van verre al het gezoem. Niet aan de kasten of bijen komen. Dan worden ze een beetje boos. Als je je rustig gedraagt doen bijen echt niets.


Algemeen

Het Agrarisch Museum Westerhem onderschrijft in grote lijnen de Governance Code Cultuur. De geringe afwijkingen zijn op schrift gesteld.
Het bestuur en de vrijwilligers van het Agrarisch Museum Westerhem handelen in grote mate overeenkomstig de Ethische Code voor musea.

Het Agrarisch Museum Westerhem is beperkt toegankelijk voor minder validen. De begane grond is goed toegankelijk, aan de achterzijde van het museum is een speciale rolstoelingang. De bovenverdieping is uitsluitend per trap bereikbaar. Er is een invalidentoilet.
In de hooiberging draait een video die de tentoonstelling over de Molens geheel laat zien (duurt ong. 30 minuten). Je hoeft dus niets te missen, ook als de trap een hindernis is.

Bezoekadres
Agrarisch Museum Westerhem
Middenweg 185a
1462 HJ Middenbeemster
parkeren kan aan de Uilenhoeve, het einde van het straatje links naast de brandweerkazerne, maar liever op de marktpleinen. (2 minuten lopen)
Tel: 0299 68 43 88 (tijdens openingstijden van het museum)
E-mail: info@historischgenootschapbeemster.nl

Openingstijden:
Van 1 mei t/m 31 oktober
woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Vanaf 1 november tot 1 mei
alleen op zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur 

 Groepen en rondleidingen zijn buiten de genoemde tijden mogelijk op afspraak, stuur een mail aan: info@historischgenootschapbeemster.nl


 

Toegangsprijzen (pinnen mogelijk) prijzen geldig vanaf 1-1-2024 jongeren
tot 18 jaar
volwassenen
vanaf 18 jaar
 
Gewone bezoekers gratis € 6,00  
Museumkaarthouders (na inscannen kaart)
HGB-leden op vertoond van hun lidmaatschapskaart
Vrijkaarten
gratis
Groepen (mail voor afspraak, zie hieronder)

Buiten de normale openingstijden rekenen wij een energietoeslag voor de openstelling van het museum.
De minimale groepsgrootte is 10 personen, maximaal 30 personen. (Meer in overleg)

Wij vullen uw wensen graag samen met u in!

 Energietoeslag extra openstelling: €25,00 per groep.

Rondleiding, excl. entreegeld
€ 25,00 met maximaal 15 personen (op afspraak)     
Rondje Westerhem Speciaal
(Mail voor afspraak, zie hieronder) 
Voor groepen vanaf 10 tot max. 20 personen.
Zie ook gedeelte “Rondje Westerhem Speciaal” hierboven.
€ 14,00 p.p. (HGB leden en Museumkaarthouder € 12,00 p.p.),
Inclusief entree, koffie/thee, rondleiding, korte lezing, etc. Tijdduur in overleg, maximaal 2,5 uur.
Stel zelf uw groepsbezoek ter plaatse samen!

Contact
Wilt u een trouwerij, groepsbezoek of ander evenement organiseren in het Agrarisch Museum Westerhem? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder. Stuur een e-mail aan onze voorzitter of bel.

Bestuur
Voorzitter De heer J.A. Jobsis (0299 683507)
Secretaris  vacature (mail: info@historischgenootschapbeemster.nl )
Penningmeester De heer N. Waij
Lid Mevrouw R. Knook
Lid vacature