Agrarisch Museum Westerhem

Agrarisch Museum Westerhem1

 

Het vrijstaande herenhuis (ooit bewoond door de herenboer en burgemeester Hendrik Scheringa Az) en de stolpboerderij Westerhem werden in 1877 gebouwd.

In 1965 kocht de gemeente Beemster het ruim 17 ha grote veebedrijf Westerhem ten behoeve van woningbouw. De woonwijk Westerhem werd hier gebouwd. In 1999 werd de boerderij aan het Historisch Genootschap Beemster voor een symbolisch bedrag verkocht.
Na een grondige renovatie werd in het voorjaar van 2000 de stolp als Agrarisch Museum ingericht en op 1 juni voor het publiek opengesteld.

Kenmerkend voor de Noord-Hollandse stolp zijn de piramidevorm en de situering van de stal, dars en woonkamer rondom de hooiberg: het vierkant. De in de hoek staande palen in het vierkant zijn de enige dragende elementen van het gehele dak van de stolpconstructie.
Een “geijkte” waterpeilmeter geeft aan dat de vloer in de hooiberging op -3,15 meter onder NAP ligt. Op het waterpeil zijn enige markante waterhoogtes aangegeven.

Agrarisch Museum Westerhem
Agrarisch Museum Westerhem
Agrarisch Museum Westerhem

De koestal bestaat uit een lange regel (zomerstal en kaasmakerij), korte regel (winterstal) en aangrenzend de paardenstal.  Hierboven is de (hooi)zolder aangebracht. Naast de paardenstal is de dars. Het dak is aan de binnenkant met riet bedekt en rust door middel van het gebint op het vierkant.
In deze boerderij is de “woonkamer” met bedstede voor de boerenknecht en zijn gezin. De herenboer woonde met zijn gezin in het voorhuis.
De combinatie van een voorhuis en stolpboerderij is uniek. In het voorhuis kunt u de “mooie kamer” van de herenboer bewonderen.

Het Agrarisch Museum Westerhem is door de gemeente Purmerend aangewezen als trouwlocatie. Neem contact op via info@historischgenootschapbeemster.nl om voor een trouwerij afspraken te maken. Dit verloopt via het museum en niet via de gemeente Purmerend. In overleg kunnen we veel van uw trouwwensen in te vullen.

Westerhem is een officieel landelijk geregistreerd museum.

Wat is er tentoon gesteld?
Het Agrarisch Museum Westerhem bevindt zich in een authentieke stolpboerderij. De stolp en zijn constructie op zich, is al het bewonderen waard. Getoond wordt in de vaste tentoonstelling het Beemster agrarische leven rond 1920/1930. U ziet de zomer- en een winterstal uit deze periode, maar ook de kaas- en botermakerij, de washoek, de paardenstal en de dars met de bijzondere tuigenkast. Veel oude agrarisch gereedschappen zijn te bewonderen. Uniek is de knechtenkamer. Er is een werkende brongasinstallatie. In het voorhuis van de stolp bevindt zich het bezoekerscentrum van het Werelderfgoed de Beemster. De tuin is ingericht als siertuin met daarnaast een moestuin met ouderwets hoogstamfruit (appels, peren, noten en pruimen), maar natuurlijk ook de werkende brongasketel, het spoelhok en het “huisje”. Westerhem laat een uniek stukje Beemster geschiedenis zien.

Agrarisch Museum Westerhem is altijd vernieuwend op tentoonstellingsgebied en steeds weer spannend. Je kan eigenlijk geen jaar overslaan! Dus kom kijken. Ook voor de jongere bezoekers worden regelmatig activiteiten georganiseerd. En voor het hele gezin is er altijd wel wat te doen.

Rondje Westerhem Speciaal
Voor groepen stellen wij, in overleg, een bijzonder arrangement samen (o.a. ontvangst met koffie/thee + koek, bezoek en rondleiding binnen en buiten het museum, het voorhuis, brongasuitleg en demonstratie, video’s kijken, lezing over brongas of over de Beemster, etc.).
Voor groepen van minimaal 10 tot maximaal 20 personen voor € 14,00 p.p. en voor Museumjaarkaarthouders en HGB leden € 12,00 p.p.

TENTOONSTELLINGEN in 2022

Het Agrarisch Museum Westerhem is open van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur.
Maandag gesloten. 
Er zijn geen coronamaatregelen van kracht, maar voorzichtigheid blijft geboden

Vanaf 4 juni 2022 de nieuwe tentoonstelling:
Het Geheim Van De Beemster Molens   –   Binnen zien – Buiten beleven!

I.v.m. opbouw van de nieuwe tentoonstelling zijn onderdelen weg of verplaatst.
De bovenverdieping is beperkt toegankelijk.

Brongas
Het museum heeft een werkende brongasinstallatie met een aantal werkende brongaslampen. Er is een vitrine met verschillende brongas-attributen. Brongas hoort een beetje bij de Beemster geschiedenis als energiebron uit het verleden. Bijna iedere boerderij in de Beemster verkreeg warmte (verwarmen en koken) en licht uit brongas. Diverse videofilms laten het verleden van brongas tot leven komen en toont de werking van een brongasinstallatie. De videopresentatie laat verschillende aspecten van brongas zien.

Tuinbouw
De akkerbouw is telen in het groot, tuinbouw doet het op wat bescheidener schaal. Paprika’s, aardbeien, bloemen, groenten; de kassen staan er vol mee. Maar hoe ging dat vroeger en wat waren de hulpmiddelen. Dan zie je dat er vroeger heel veel op de knietjes gewerkt werd. Je moet er niet meer aan denken!  Dit kun je zien in Westerhem.

Honingbijen
Zonder bijen geen leven. De bij heeft het moeilijk. Daarom wat extra aandacht voor deze o zo nuttige diertjes. Er is een demonstratie bijenkast, honingslinger, honingraten en veel andere attributen die met bijen te maken hebben.
Buiten, in de boomgaard, staan enige echte bijenkasten met bijenkolonies. Als je er rustig naar toe loopt dan hoor je van verre al het gezoem. Niet aan de kasten of bijen komen. Dan worden ze een beetje boos. Als je je rustig gedraagt doen bijen echt niets.


Algemeen

Het Agrarisch Museum Westerhem onderschrijft in grote lijnen de Governance Code Cultuur. De geringe afwijkingen zijn op schrift gesteld.
Het bestuur en de vrijwilligers van het Agrarisch Museum Westerhem handelen in grote mate overeenkomstig de Ethische Code voor musea.

Het Agrarisch Museum Westerhem is beperkt toegankelijk voor minder validen. De begane grond is goed toegankelijk, aan de achterzijde van het museum is een speciale rolstoelingang. De bovenverdieping is uitsluitend per trap bereikbaar. Er is een invalidentoilet. 

Bezoekadres
Agrarisch Museum Westerhem
Middenweg 185 a
1462 HJ Middenbeemster
parkeren kan aan de Uilenhoeve, het einde van het straatje links naast de brandweerkazerne maar liever op de marktpleinen.
Tel: 0299 68 43 88 (tijdens openingstijden van het museum)
E-mail: info@historischgenootschapbeemster.nl

Openingstijden
Van 1 mei t/m 31 oktober
Dagelijks vanaf 13.30 tot 17.00 uur met uitzondering van de maandagen.

Vanaf 1 oktober 2022:
zondagmiddag vanaf 13.30 tot 17.00 uur 

 Groepen en rondleidingen zijn buiten de genoemde tijden mogelijk op afspraak, stuur een mail aan: info@historischgenootschapbeemster.nl


 

Toegangsprijzen (pinnen mogelijk) prijzen geldig vanaf 1-5-2022 Kinderen
Tot en met 18 jaar
volwassenen
Vanaf 18 jaar
 
Gewone bezoekers gratis € 6,00  
Museumjaarkaarthouders
HGB leden met lidmaatschapskaart
Vrijkaarten
gratis
Groepen (mail de secretaris voor afspraak, zie hieronder)

Wij vullen uw wensen graag samen met u in!

Rondleiding, excl. entreegeld
€ 25,00 per 15 personen (op afspraak)     
Rondje Westerhem Speciaal
(Mail de secretaris voor afspraak, zie hieronder) 
Voor groepen vanaf 10 tot max. 20 personen.
Zie ook gedeelte “Rondje Westerhem Speciaal” hier boven.
€ 14,00 p.p. (HGB leden en Museumkaarthouder € 12,00 p.p.),
Inclusief entree, koffie/thee, rondleiding, korte lezing, etc. Tijdduur in overleg, maximaal 2,5 uur.
Stel zelf uw groepsbezoek ter plaatse samen!

Contact
Wilt u een trouwerij, groepsbezoek of ander evenement organiseren in het Agrarisch Museum Westerhem? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder. Stuur een e-mail aan onze voorzitter of bel.

Bestuur
Voorzitter De heer J.A. Jobsis (0299 683507)
Secretaris Vacature (mail: info@historischgenootschapbeemster.nl )
Penningmeester De heer N. Waij
Lid Mevrouw R. Knook
Lid vacature