Betje Wolff Museum

Betje Wolff Museum

Het Betje Wolff Museum is sinds 1950 gevestigd in de oude, voormalige pastorie aan Middenweg 178 in Middenbeemster.
Betje (Elizabeth) Wolff-Bekker woont er van 1759 tot 1777 met haar man, dominee Adrianus Wolff, aan wie zij uitgehuwelijkt is en die dertig jaar ouder is dan zij.

De dominee preekt en bezoekt zijn gemeenteleden. Betje schrijft. Ze heeft een eigen kamertje op zolder dat ze Kipperust noemt en schrijft daar gedichten, artikelen en vertaalt werk van anderen.
Ze is een veelzijdige, sprankelende vrouw met een onafhankelijke geest, die haar stem laat horen over zaken die ook nu nog actueel zijn. Ze publiceert over de opvoeding van meisjes, met een nadruk op het stimuleren van hun zelfbewustzijn. Over de politiek, schijnvroomheid en tegen bekrompenheid, ‘enghartigheid’ zou Betje zeggen. Ze heeft lef en een scherpe pen. Ze houdt bepaald niet haar mond.
Naarmate de jaren verstrijken wordt zij steeds bekender als schrijfster.
Later, na de dood van de dominee, schrijft zij veel boeken samen met Aagje Deken, haar levensvriendin. Onder andere de brievenroman ‘De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart’.

Betje achter de schrijftafel
Brief Betje Wolff 6 juli 1773

In het museum is haar gerestaureerde schrijfkamer te zien met in de kasten haar eigen boeken en die van Aagje Deken. Zelf zit ze achter haar bureau. Het uitzicht op de kerktoren is nog precies als toen.

In de open zolderruimte wordt een film getoond over (een deel van) haar leven: Betje Wolff, feministe in de Beemster, geregisseerd door Paul Kramer en met medewerking van Bregje Hofstede en vrijwilligers van het museum.

 

Betje Wolff Museum, stijlkamer
Betje Wolff Museum, keuken
Betje Wolff Museum, tuin

Het museum is een huis dat de sfeer uit de tijd van Betje Wolff voor een groot deel heeft weten te bewaren. De bezoeker stapt binnen en staat meteen in een andere wereld. De keuken is achttiende-eeuws evenals de zolder en de domineeskamer waar het staand horloge staat, dat Betje moet hebben gekend en misschien wel heeft horen tikken.
Daarbij is het een huis met een aantal stijlkamers uit andere eeuwen. De kamers zijn zo ingericht dat ze een goed beeld geven hoe er vroeger gewoond en geleefd werd in de Beemster en het lijkt of de bewoners er net nog waren.
De uitgebreide verzameling meubels, gebruiksvoorwerpen, schilderijen en boeken is geschonken aan het Historisch Genootschap door inwoners van de Beemster, die de historie van de Beemster polder graag wilden behouden.
Achter het huis ligt een prachtige boomgaardtuin, die in achttiende-eeuwse stijl is aangelegd, met een kruidentuin en een moestuin met groenten uit vervlogen tijden.

Tentoonstellingen
In de zomerperiode organiseren we jaarlijks wisselende tentoonstellingen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling.

Sinds maart 2003 is het Betje Wolff Museum door het gemeentebestuur Beemster ook aangewezen als trouwlocatie.

Als gevolg van de historische inrichting van het pand is het Betje Wolff Museum beperkt toegankelijk voor minder validen.

In de verkoop:

 • Heerlijke, unieke bonbons, gemaakt door de Beemster Chocoladefabriek naar een eigen ontwerp: Een zoete dadel, gedoopt in pure chocolade met erop een portretje van Betje.
 • Het boekje Penne-Konst door Cornelis Eenhuizen, schoolmeester in Westbeemster 200 jaar geleden.
 • Het boekje Betje Wolff/ Stormvogels door Bregje Hofstede
 • Boeken van en over het werk van Betje Wolff
 • Ansichtkaarten
 • Kruiden, als het jaargetijde het toelaat.

Extra activiteiten:

 • Educatiedagen in samenwerking met het Agrarisch Museum Westerhem en het Bezoekerscentrum voor de basisscholen en het voortgezet onderwijs in de omgeving.
 • Literaire avonden: Boeken bij Betje, ontmoetingen met schrijvers.
  Bijna elke maand wordt er een auteur geïnterviewd door Alexander Reeuwijk.
  Het Betje Wolff Museum organiseert deze interviews in samenwerking met José Ferdinandus.
  De bijeenkomsten vinden plaats in Cultureel Centrum Onder de Linden. Zie ‘Nieuws’ voor de actuele gegevens.

Voor actuele informatie:

 


Bezoekadres
Betje Wolff Museum
Middenweg 178
1462 HL Middenbeemster
Tel: 0299 68 19 68
E-mail: info@historischgenootschapbeemster.nl

Openingstijden:

van 1 mei t/m 31 oktober 2023:
dinsdag t/m zondag van 13.30-17.00 uur
van 1 november 2023 tot 1 mei 2024:
zondag van 13.30-17.00 uur                 
Groepen zijn onder bepaalde voorwaarden welkom. Voor nadere informatie kunt u mailen naar het hierboven genoemde mailadres.

Eerste en tweede Paasdag geopend van 13.30-17.00 uur

Met Hemelvaart is het museum geopend en zullen er extra activiteiten plaatsvinden. Ook met Pinksteren is het museum op beide dagen open van 13.30-17.00 uur. Op de overige feestdagen is het museum gesloten. Groepen en rondleidingen zijn buiten de genoemde tijden mogelijk op afspraak.

Bezoekvoorwaarden Betje Wolff Museum


 

Toegangsprijzen  jongeren
tot 18 jaar
volwassenen
vanaf 18 jaar
 
Gewone bezoekers gratis € 6,00
Museumkaarthouders
HGB-leden met lidmaatschapskaart
Vrijkaarten
gratis
 
 
Groepen
Op afspraak
Rondleiding, excl. entreegeld
€ 25,00   per 15 personen (op afspraak)

Contact
Wilt u een trouwerij, groepsbezoek of ander evenement organiseren in het Betje Wolff Museum? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder. Stuur een mail naar info@historischgenootschapbeemster.nl.

 

 

Bestuur
Voorzitter  Mevr. A. de Jong
Secretaris Mevr. M. Boots (info@historischgenootschapbeemster.nl)
Penningmeester Mevr. J. Smit-de Jong
Lid Mevr. J. Smith-van der Veen
Lid Mevr. J. Bakker
Lid Dhr. N. Rutz
Conservator Mevr. A. Vis