Educatie

Geschiedenis spelenderwijs!

Bent u als leerkracht op zoek naar een levendige en leerzame geschiedenisles? In Middenbeemster wordt het aangeboden. Interactief, speciaal afgestemd op leerlingen uit de groepen vijf van de basisschool.

Waar?
In het Agrarisch Museum Westerhem, het Betje Wolff museum en het Bezoekerscentrum.

Bezocht worden:

  • de woning van de dominee uit de 18e eeuw (Betje Wolff Museum).
  • de woning van de boerenknecht uit de 19e eeuw (Agrarisch Museum Westerhem).
  • de deftige burgemeesterswoning uit de 19e eeuw (Bezoekerscentrum).

Kosten:
€ 5,-. per leerling.

Periode:
Maand mei. Het programma duurt een ochtend (08.45-11.30 uur).

Inhoud van het programma:
De leerlingen krijgen de gelegenheid om op educatieve en speelse wijze drie woonvormen uit de 18e en 19e eeuw te beleven.

We bieden zoveel mogelijk diversiteit in het aanbod. De kinderen zullen, via een film, een toneelstuk, een quiz en het luisteren naar informatie van medewerkers die zich verplaatsen in de bewoners van de 19e eeuw, met dit thema aan het werk zijn. Daarbij gaan zij zich ook verkleden en worden er oude spelletjes gespeeld.

De groep wordt in het Agrarisch Museum in zijn geheel ontvangen met een korte introductie over hun bezoek van die dag. Daarna wordt er een korte film vertoond in het vierkant van de boerderij. De film geeft een indruk van verschillende woonvormen in de huidige tijd, maar ook van vroeger. De groep wordt in drie en later op de ochtend in vier subgroepen verdeeld, zodat zij in circuitvorm aan verschillende activiteiten kunnen deelnemen. Zij worden daarbij vergezeld door een begeleider van de school.
 


De leerlingen gaan op bezoek bij de vrouw van de boerenknecht die met haar man een kamertje heeft in de boerderij. Zij vertelt, alsof zij daar nu nog leeft, dat er in dit kamertje wordt gewoond, gewerkt, gewassen in de tobbe, gekookt en geslapen (in de bedstee).
 


De knecht in de stal legt uit waarom er nog een koe op stal staat. Die is ziek. Buiten op het erf is een ‘huisje’, dat als toilet dient en er wordt uitgelegd wat de functie is van de brongasketel. Ook het boenhok bij de sloot wordt bezocht.
 


De kinderen brengen een bezoek aan de burgemeester die in het bezoekerscentrum in zijn ‘mooie kamer’ de kinderen ontvangt. Voor deze gelegenheid mogen ze door de voordeur, wat niet gebruikelijk is. Ook de zondagse kamer wordt speciaal voor dit bezoek gebruikt.

In het tweede deel van het project, in het ‘Betje Wolff Museum”, worden de leerlingen in vier groepen verdeeld.
In de tuinkamer wordt er naar muziek geluisterd van een oude speeldoos en vullen zij quizvragen in die te maken hebben met de activiteiten die zij al hebben bezocht.
 


In de keuken luisteren en kijken zij naar een toneelstukje van de opa en oma van Ot en Sien die binnenkort hun kleinkinderen op bezoek krijgen. De leerlingen worden in het toneelstuk betrokken.
Op zolder kunnen de kinderen nachtkleding aantrekken en ervaren hoe het is om in een bedstee te slapen. Ook mogen zij een babypop uitkleden om te zien hoeveel kleertjes een baby vroeger aan had.
 


Buiten in de tuin van het museum staat een regenput. Hier wordt met historische materialen een wedstrijd gehouden.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij:

Mart Hellingman

Janna Bakker

Nieuw educatieproject

In 2022 heeft de educatiecommissie samen met dominee Nico Schroevers van de Keyserkerk een nieuw project ontwikkeld. Een beroepenproject waarbij de leerlingen van groep 7 op speelse wijze kennismaken met het interieur van de Keyserkerk (17e eeuw) en verschillende kamers van het Betje Wolff Museum (18e eeuw).

Inhoud van het project 

In de kerk kan de toren beklommen worden waarbij op de verschillende verdiepingen informatie wordt gegeven door Fabritius, zijn vrouw of een vriendin van de familie. Wie heeft de kerk en de toren ontworpen? Wie heeft de kerk met de toren gebouwd? Wat was de functie van de toren en de klok? De leerlingen ervaren de dikte van de muren, lopen langs de grote klok, zien de enorme ruimte boven de kerkzaal en boven op de trans hebben ze een schitterend uitzicht over het werelderfgoed.

In de kerkzaal staat iemand uit de familie de leerlingen op te wachten en die vertelt o.a. over het beroep van de koster, de voorzanger, de onderwijzer en de kunstschilder. Ze bekijken en bespelen het orgel , bezoeken de stovenkamer met de prachtige tegels en de consistoriekamer. Wie ontdekt de verborgen geldkist?

De leerlingen lopen naar buiten, langs het borstbeeld van Fabritius, naar het Betje Wolff Museum waar ze ontvangen worden door juffrouw Cornelia. Zij brengt ons naar de zolder waar de leerlingen een deel van de film over het leven van Betje bekijken. Daarna volgt een toneelstukje waarin de kinderen kennismaken met Betje en haar man. Vervolgens gaat deze groep onder leiding van Betje en dominee Wolff op zoek naar de zoekgeraakte preek in drie verschillende kamers en de kelder. Na afloop lossen ze nog een puzzel op met verborgen letters in de preekbladen.

Het bezoek zal ongeveer 3 uur in beslag nemen, van 8.45 uur tot 12.00 uur en kost € 5 per leerling. Vooraf worden de leerlingen in drie groepen verdeeld, zodat ze in circuitvorm met alles kennis kunnen maken. Elke groep heeft vanuit school ook een begeleider nodig.

Inschrijven voor dit project kan door een mail te sturen naar Mart Hellingman (educatiecommissie HGB):  mc.hellingman@gmail.com

Dit educatieprogramma is met financiële steun van het RABO Waterland Coöperatiefonds tot stand gekomen.