Weegbrug Beemster

Weegbrug Middenbeemster

Na een aantal jaren hard werken is op 26 september 2014 de weegbrug aan de Jisperweg weer feestelijk in gebruikt genomen.

De burgemeester, de heer Brinkman, heropende de weegbrug en in zijn toespraak sprak hij van een bijzondere prestatie dat van een vervallen weegbrug weer een goed werkend geheel is gemaakt. De bascule, het weegdek en het weeghuisje zijn vernieuwd en de weegklok is helemaal hersteld. Alles ziet er weer als nieuw uit. Een fantastische prestatie, in hoofdzaak door vrijwilligers gerealiseerd.

Historie
Er worden veel suikerbieten verbouwd in de Beemster. In het najaar worden ze gerooid en naar de suikerfabriek vervoerd. Tegenwoordig gebeurt dat per vrachtauto, maar gedurende het grootste deel van de vorige eeuw gebeurde het per schip; vanaf het land werden ze naar een opscheping aan de ringdijk gebracht en van daar naar CSM in Halfweg.

In het begin van de vijftiger jaren kreeg CSM concurrentie van de Coöperatieve Suikerfabriek en Raffinaderij g.a. ‘Puttershoek’. Die begon een wervingscampagne, en met succes want een flink aantal boeren stapte over naar de Coöperatie. Vanaf de opscheping aan het eind van de Jisperweg werden hun bieten per schip naar Puttershoek vervoerd. Voordat de bieten in het schip werden gekiept moest de vracht gewogen worden – daartoe had ‘Puttershoek’ in 1952 een weegbrug laten bouwen aan de Jisperweg, iets ten noorden van de kruising met de Volgerweg. Reeds in 1954 werd de brug overgenomen door een ‘combinatie’ van Beemster landbouwers die de brug niet alleen tijdens de bietencampagne maar het hele jaar door wilde gebruiken – behalve voor bieten ook voor allerlei andere landbouwproducten. Omstreeks 2002 werd de brug voor het laatst gebruikt.

In zijn vervallen staat dwong de brug tot een keuze: weghalen of restaureren.

De overbuurman van de brug, Jan Schoutsen, koos voor het laatste. Hij meende dat de brug als industrieel erfgoed bewaard moest worden. Hij kocht de brug van de ‘combinatie’ voor het symbolisch bedrag van € 1,- en zocht steun bij het Historisch Genootschap Beemster. Die steun kreeg gestalte in de ‘Stichting tot Behoud van de Weegbrug Beemster’.

Enkele artikelen over de weegbrug:

in De Nieuwe Schouwschuit: De Weegbrug aan de Jisperweg, DNS, mei 2013

in Dichtbij:

in NOS Journaal op vrijdag 8 juli 2022 op 13m:10s. (NOS Journaal gemist? Start met kijken op NPO Start)

Bezoekadres
Aan de Jisperweg, hoek Volgerweg.
(tegenover Jisperweg 142)
Westbeemster

Wilt u uw caravan, camper, aanhanger, oldtimer, paard etc. laten wegen? Dan bent u van harte welkom. 

Bel ruim van tevoren met: 06-83 89 97 03 voor een afspraak.

Er kan alleen op afspraak gewogen worden!

Contact
Stichting tot Behoud van de Weegbrug Beemster
Postbus 73
1462 ZH Middenbeemster

E-mail: info@historischgenootschapbeemster.nl

Bestuur
Voorzitter De heer A. Jaarsma
Secretaris Mevr. L. Greuter-van de Beek
Penningmeester De heer. J Schoutsen
Lid De heer W. van der Werff
Lid De heer C. van Poelgeest
Lid De heer G. Kloosterhof