Open Dag Beemster was een groot succes

Dit was er allemaal te zien:

 

 

 

Agrarisch Museum Westerhem – Middenweg 185a, Middenbeemster
De expositie over het geheim van de Beemster molens. In het kader van 25 jaar Werelderfgoed Beemster is deze nog steeds te bekijken. Een mooie, informatieve tentoonstelling over de verdwenen molens die ooit het Beemstermeer hebben drooggemalen. De buitenroute is samengevat in een leuk boekje; waar stonden deze molens eigenlijk?
Tevens is er een film over de geschiedenis van de Beemster. Het gereduceerde toegangstarief  is 3 euro . Voor jongeren tot 18 jaar, HGB-leden en museumkaarthouders is de toegang gratis.
In de boomgaard staan historische hooibouwwerktuigen en tractoren met het thema van maaien tot oogsten. De meeste machines komen uit de Beemster.
Daarnaast zijn er weer agrarische miniatuur trekkers en werktuigen te zien en te koop. Een imker is aanwezig om uitleg te geven over het houden van bijen. Hij verkoopt daarbij ook nog heerlijke honing.

 

 

 

Betje Wolff Museum – Middenweg 178, Middenbeemster
Het museum is beslist een bezoek waard, maar vanwege de grote verbouwing dit jaar in ‘afgeslankte vorm’. Geen activiteiten in de tuin, maar binnen mooie dingen om te bekijken.
In de domineeskamer staat de maquette van de Keyserkerk. In de vitrines boven is er een kleine tentoonstelling over de Franse tijd: 1780 tot 1815, de slag bij Waterloo. De tijd van de patriotten en de prinsgezinden. Alle objecten uit het HGB bezit: diorama met tinnen soldaatjes,  wandborden, prenten, medailles etc.

 

 

 

 

 

 

De weegbrug – hoek Jisperweg/Volgerweg in de Beemster
Het is 70 jaar geleden dat de weegbrug in gebruik is genomen door een ‘combinatie’ van Beemster landbouwers. Het bestuur en de vrijwilligers willen deze mijlpaal graag met u vieren.
Er wordt groots uitgepakt met leuke activiteiten, zoals:

  • Op een oude platte wagen staan kazen en melkbussen, waarvan het gewicht geraden mag worden.
  • Ieder half uur wordt er een kaas verloot (500 gram), deze kazen zijn aangeboden door niemand minder dan CONO Kaasmakers, bekend van de Beemster kaas. Degene die het dichtst bij het gewicht van de kaas komt, wint een Beemster kaas.
  • Ga met de hele familie op de weegbrug, hoe zwaar zijn jullie samen? Een fiets mag u ook laten wegen. Het is allemaal gratis op deze feestelijke dag.
  • Auto’s, campers en caravans kunnen deze dag niet gewogen worden i.v.m. te veel drukte.
  • Aan de hand van een werkend schaalmodel wordt uitleg gegeven over de werking van de historische weegbrug.
  • Cor Roet geeft aan de hand van historische foto’s een overzicht van het transportproces van de suikerbieten.

Van het land met paard en wagen of eenvoudige trekker naar de weegbrug en via de bemonstering (Rupro installatie) naar de loswal aan de Zuiddijk. Om vervolgens per schuit via het Noord-Hollands Kanaal naar de suikerfabriek te worden vervoerd. Tevens toont Cor een aantal foto’s van de restauratie in 2014.

Historisch brandweermaterieel – Klaas Hogetoornlaan 5, Middenbeemster
Op het terrein van de brandweerkazerne zal de oude brandweerwagen, de T-Ford, te bewonderen zijn.